De Heineken rookies

Dit weekend debuteerden Galjoen dames in de Heineken race op de Amstel, een tweedaagse internationale regatta.

Na maanden stevig trainen onder leiding van Ruud (van Viking) en onze eigen Birthe, was ’t afgelopen zaterdag zo ver: in onze eigen Ida roeiden we op naar de startplek op de Amstel, in alle vroegte. 

Dobberend voor de start bleken wij als Galjoeners op te vallen: ‘zijn jullie nieuw? Waar komen jullie vandaan? Oh Breukelen, mooi die Vecht! Voor het eerst hier dus?’ Op ons volmondig ja werd de sfeer direct ontspannen want als doorgewinterde dan wel ex Olympisch wedstrijdroeister heb je van zo’n setje geel rode rookies niet veel te duchten, je zag ze denken: die gaan natuurlijk helemaal onderaan bungelen.

 

Dat eerste bleek waar, het tweede niet helemaal. Een combinatie van uitstekende training, stuurvrouw kunsten, team spirit, wedstrijdbegeleiding en met name het enthousiasme van joelende Galjoeners aan de kant zorgde ervoor dat we twee teams onder ons lieten bungelen: we werden 12e in een veld van 14.

 

En dat deden we consequent: zowel tijdens de 2500 meter als de 250 meter sprint.

Zelfs de volgende dag, op de 5000 meter, bleven we volhardend op 12.

 

Ook vandaag stonden er weer heerlijk gillende Galjoeners aan de kant, wat een feest!

Het roeien was geen sinecure, zeker niet als zelfs tijdens het oproeien links en rechts klokgelijke teams voorbij schieten en de wind uit alle hoeken komt, maar ook het sturen bleek nog een ware kunst. Strakke lijn aanhouden en de boot opjutten maar niet over de kling jagen. Opkomende boten voorbij laten maar ook weer niet te vroeg want zo’n nek aan nek race is goed voor het elan.

Na een stevige finish van zo’n 31-33 slagen per minuut, is het meteen light doorroeien en rond maken. Uitpuffen doe je maar in je eigen tijd.

Tijdens het terugroeien wordt toch even -via de geluidsinstallatie van de cox box- het Galjoen lied ingezet. Galmend over de Amstel, resonerend tegen de woonboten.

Heel Amsterdam weet nu dat de rood gele rookies er waren. We’ll be back!

Reactie schrijven

Commentaren: 0