Opfriscursus

Begin dit jaar trof ik in mijn mailbox de oproep aan dat er nog plaatsen vrij waren bij de opfriscursus voor gevorderden in de C-vier. Voor allen die “nog een stap willen maken in hun roeitechniek en hun stuurkunsten”.

Daar had ik wel oren naar.

Ik was een jaar eerder lid geworden en had al dapper meegedraaid bij de instuif, en diverse roeigroepjes door de week. Toch leek een groeiende kilometerstand mij op de een of andere manier nog geen sleutel te verschaffen tot de schonere roeikunsten.

Daar waren nog de hardnekkige bokkenpootjes, hanghouding, brei- en broddelhalen, diepen, te snel oprijden, afgewisseld met het natgooien van mijn bootgenoten en complete steekpartijen met andermans riemen.

Goed, daar moest verandering in komen!

 

Ik heb me direct aangemeld en kreeg enige tijd later de bevestiging dat ik mee kon doen.

De eerste paar lessen waren raar omdat sommige zaken al zo vanzelfsprekend lijken – instappen, stuurboord, bakboord, slag, boeg … Maar al na een paar lessen, zodra ook de nieuwe leden de slag te pakken leken te krijgen, liepen mijn eigen merkwaardigheden al gauw in de kijker.

En die bleken niet eens zo veel te verschillen van de aandachtspunten voor de nieuwe roeiers.


Jawel, daar waren ze weer: de bokkenpootjes en vooral russsstig oprijden, op tijd clippen, niet diepen, volg de slag, en kijk vooral ook eens naar het filmpje Stickfigure roeien:  https://www.youtube.com


Elke les weer nieuwe dingen geleerd. Ook bijzonderheden uit het handboek die mij eerder waren ontgaan, werden onder de aandacht gebracht.

Wist jij al dat de alle stekkers uit de stopcontacten moeten wanneer het boothuis wordt afgesloten, dat je af en toe een pak koffie mee mag nemen om het rantsoen op peil te houden en dat “laat lopen” niet het commando voor een collectieve plaspauze is?

En is mijn roeitechniek nu ook verbeterd? Ik denk van wel – er zijn veel punten die me beter afgaan als ik er maar op let, en ik heb ook minder last van vage schouder- en rugklachten. Maar ik heb alsnog een lange haal te gaan!

Ik heb deze opfriscursus als bijzonder nuttig ervaren. Als hij volgend jaar weer wordt gegeven, zou ik zeggen – waarom niet, meld je gewoon aan!


De roeitechniek is heel complex – er blijft altijd ruimte voor verbetering en het is ook nog eens heel verfrissend om met de nieuwe leden mee te doen. Leer je ook zomaar dingen waar je geen weet van had.

Ik wil graag alle enthousiaste instructeurs bedanken – zij leken nooit het geduld te verliezen, hebben dit onstuimige voorjaar weer en wind getrotseerd, zijn met gevaar voor eigen leven achter ons aangefietst en hebben tussen de brandnetels de meest onmogelijke poses aangenomen om de roeibeweging te verduidelijken. Bedankt – dat was echt top!


En de nieuwe leden, heel veel succes bij het roeiexamen aankomende zaterdag!

Lange halen, en veel roeiplezier!

Margaretha

Reactie schrijven

Commentaren: 0