Amsterdam Light Festival

Opening Light Festival te Amsterdam,       1 december 2017

Wij - nieuwsgierig, sportief en kunstminnend - hadden ons ingeschreven om in 2 C-vieren het verlichte Amsterdam te doorkruisen. In de aanloop voorspelden de weerberichten niet veel goeds voor die avond. Gure wind, vrieskou, hagel en sneeuw stonden ons te wachten. Dus met al het thermo-ondergoed dat thuis te vinden was, plus 3 lagen windstoppers om het lijf, en ook de inwendige mens op de hongerwinter voorbereid, togen we naar Amsterdam om in te schepen bij Roeicentrum Berlagebrug. Daar stonden onze sturen klaar die ons veilig door Amsterdam zouden loodsen en als museumgids de kunstwerken zouden toelichten.

 

 

Na 10 minuten varen op de Amstel waar het windstil en vorstvrij was, konden we ons - tot grote opluchting - ontdoen van alle overtollige lagen kleding zodat we onbelemmerd konden roeien. De Amstel over, vervolgens doorgang naar de Keizersgracht via een verlichte cloaca werden we de binnenstad van Amsterdam ingezogen. 

 

Een 5 kilometer lange rode lichtlijn van kunstenaar Weiwei gaf - als de draad van Ariadne - de koers aan door de Amsterdamse grachten: voor het Centraal Station langs, het ronden van Nemo, langs het Scheepvaartmuseum, terug over de Nieuwe Herenracht en de Hortus naar de Amstel. Her en der langs de route stonden de verlichte kuntswerken opgesteld, waarvan we niet konden zeggen: ¨Dat hadden we zelf ook kunnen maken.¨ Ze waren speels, ludiek, geestig, adembenemend. Alleen jammer dat onze ervaren stuurman slecht bij stem was, zodat de toelichting alleen hoorbaar was voor de slag! Maar dat heeft de pret in de boot niet gedrukt!

 

We hebben genoten van het met elkaar roeien door een romantisch verlicht feeëriek Amsterdam met de vele inkijkjes in de statige grachtenpanden en de verrassende kunstwerken waar de stuur ons veilig langs of onderdoor manouvreerde. 

Het is een echte aanrader voor alle Galjoeners!

 

Ter afsluiting een glühwijntje en daarna rozig en uiterst voldaan weer naar huis!

 

Connie - Catelijne - Lia - Margot - Martijn - Ruth - Willemien - Annemiek

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Ralph Kortenhorst (vrijdag, 15 december 2017 19:16)

  goed hoor ladies!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • #2

  Marie Louise Folkerts (zaterdag, 16 december 2017 12:45)

  oeh leuk! is het elk jaar! : ) ga ik volgend jaar mee!!!

 • #3

  Annelize Roosjen (zaterdag, 16 december 2017 14:13)

  Vrijdagavond 15 december hebben twaalf roeisters van het Galjoen deze mooie tocht ook geroeid. Mooie ervaring!
  De extra feestverlichting die de Amsterdammers inmiddels hadden aangebracht was ook prachtig. Ter afsluiting konden wij aan tafel schuiven bij Café Vrijdag, hoe toepasselijk.

  Anja, Mérian, Mirjam, Marla, Mieke, Ineke & Ineke, Yvonne, Rita, Jacqueline, Hansje en Annelize kunnen deze Amsterdam Light Tour bij het Roeicetrum Berlagebrug ook aanraden.
  Merry Christmas!

 • #4

  Wietske Hummel (maandag, 01 januari 2018 22:16)

  Op de valreep hebben Cees Creutzburg en ik deze tocht ook nog geroeid. Was prachtig!!
  Er zijn nog steeds enkele plaatsen beschikbaar Marie Louise, je kunt je dus nog steeds inschrijven bij Roeicentrum Berlagebrug.

  Gelukkig Nieuwjaar! en Lange Halen.