· 

Boem is ho

Op verzoek van JanWillem en het bestuur, met schaamrood op de kaken, schrijf ik deze blog. Als stuurman van de C4 heb ik zaterdag 19 mei een meerpaal over het hoofd gezien met aanzienlijke schade aan de boot tot gevolg. Gelukkig geen persoonlijke schade of letsel, op die van mijn gekrenkte trots na dan. Tijdens instuif werden Jeroen en ik ingedeeld met 3 aspirant leden en roeiden richting Nieuwersluis. Alles verliep voorspoedig en onze begeleiding was natuurlijk exemplarisch. Bij Nieuwersluis nam ik van Jeroen het roer over en begonnen we aan de terugtocht. Ik hield goed stuurboordswal maar het stoeltje zat niet helemaal goed wat ik probeerde te herstellen. Halverwege tussen Nieuwersluis en Breukelen, precies daar bij het kraampje met appels en peren op het Zandpad staat sloeg het noodlot toe. We roeiden goed en de aspirant-leden hadden de slag goed te pakken.
 
Waarschijnlijk doordat ik nog bezig was met mijn stoeltje zag ik de meerpaal, die ook nog grotendeels verborgen was achter de rug van de boeg, over het hoofd. Deze meerpalen staan enkele meters verder van de kade dan elders, maar dat is natuurlijk geen excuus. Het gekke is je vaart er duizend keer langs en dan gebeurd je toch nog zo iets. Je ziet het - je denkt nog even - wat is ook al weer het noodstop commando (Houden beide Boorden) en dan is het te laat. De punt van de boot voer precies naast de meerpaal die daarna vol de rigger raakte en een riem in tweeën brak. Even was het helemaal stil aan boord, geen paniek, alle bleef rustig. De situatie geanalyseerd en bij iedereen enkele keren gecheckt of alles in orde was. Gelukkig geen zichtbare schade aan de boot maar de rigger fors verbogen en een riem doormidden. Opvallend was de rust en de gelatenheid in de boot, complimenten voor de 3 aspirant leden.
 
De boeg trok de riemen naar binnen en zo zijn we terug naar het vlot geroeid. Natuurlijk direct de schade bij Jan Willem en Hans Ridder gemeld en in het schadeboek genoteerd. Bijzonder is de opvang op het vlot, iedereen is natuurlijk geïnteresseerd en wil graag weten wat er is gebeurd, maar geen verwijten of andere negatieve opmerkingen. Weer zo’n moment dat je blij bent lid te zijn het Het Galjoen.
 
En dan natuurlijke de te leren lessen wat mij betreft:
 1. Stuurman blijf te allen tijde geconcentreerd 
 2. Oefen vaker het noodstop commando "HOUDEN beide BOORDEN"
 3. Cultiveer de goede sfeer en cultuur van onze vereniging Het Galjoen
 
Lange halen
Mark Tasche

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Birthe (dinsdag, 12 juni 2018 19:36)

  Zo!, jullie hadden de vaart erin, kan niet anders. Geen man overboord en de punt van de boot zit er nog aan, valt mee. Dank voor de duidelijke foto, een verraderlijke ducdalf.

 • #2

  Margot Blankert (dinsdag, 12 juni 2018 22:28)

  Die 2 palen, dat zijn inderdaad vervelend uitstekende "rotzakken". Een wit verfje op hun koppen zou niet misstaan....

 • #3

  Birgitta Kramer (woensdag, 13 juni 2018 17:08)

  Een heel leerzame en mooie beschrijving van iets wat ons allen roei-enthousiastelingen kan/is overkomen. Wat me vooral bijblijft uit je ' bekentenis' is de zorg voor elkaar en je beschrijving van het onthaal aan het vlot. Dank dat je dit deelt!

 • #4

  Tijmen Koelewijn (zaterdag, 23 juni 2018 19:37)

  Hi Marc,
  Mooie blog. Schuldbewust, zonder wijzende vingers van andere leden: een leermomentje.

  Samen blijven verantwoordelijkheid nemen en dragen.

  Fouten maken kan. Maar we blijven alert!

  Lange Halen
  Tijmen