· 

London is the place to be!

Op zaterdag 8 september stortte een Galjoen ploeg zich in de strijd om de Great River Race bokaal, een hele belevenis en met 330 boten een flink deelnemersveld. We deden mee met een scheehouten wherry van de Amsterdamse vereniging WillemIII, een prachtige goed onderhouden oude houten boot met vast banken en op de riemen leren manchetten. Boten met rolbankjes en riggers zijn niet toegestaan bij deze race en er moet minstens één passagier aan boord zijn, een stuurman of -vrouw en een vlag van 2 bij 3 ft.

 

De ervaren WillemIII ploeg nam ons mee naar Londen en voorzag ons van de nodige informatie. Geruststellend was het niet bepaald, we hoorden steeds meer verhalen over sterke stroming, hoge golven en gevaarlijke brugpassages. Vanzelfsprekend bleven wij doodkalm en vertrokken geen spier. We hadden het volste vertrouwen in een goede afloop door de trainingen op de Amstel onder leiding van Ewoud en Catelijne. De wherries gingen mee op de botenwagen van WillemIII met Rogier en Kees als bestuurders en deze mannen waren onmisbaar! Bij de start bracht het meegebrachte motorbootje ons naar onze wherry, de Zwerver, die aan een boei was vastgemaakt. Kees monteerde ons nummer op de boeg en de mannen voeren voortdurend bij ons in de buurt om zo nodig te assisteren.  

 

De start in de vorm van een massastart was lastig op het stromende water, je mag niet vóór de aan jou toebedeelde starttijd starten en toch neemt de sterke stroom je steeds weer mee richting de start. We hebben het gered en roeiden met flinke vaart over de startlijn. Op het eerste stuk stonden echt hoge golven waar we heel behendig mee omsprongen en de handwaterpomp aan boord werd niet gebruikt. Het was erg druk met deelnemende bootjes, sloepen, drakenboten, een koningssloep, reddingssloepen, en andere vaartuigen, stuurmanskunst was vereist. Indrukwekkend was de Tower Bridge die hoog boven ons torende en waar veel supporters stonden te juichen. We konden niet wisselen na 30  minuten roeien, te druk, te veel stroming, te dicht bij een brug. Na een minuut of 40 de eerste snelle wissel en daarna werd het iets rustiger. We genoten van het mooie uitzicht, de aanmoedigingen vanaf de bruggen en vanaf de kant, alle deelnemende boten om ons heen, de boot met een jazzband en van het roeien met elkaar.

 

Zowel de WillemIII ploeg als de Galjoen ploeg hebben goed geroeid. We deden er 3 uur en 16 minuten over, best goed vonden we zelf, maar niet snel genoeg om de bokaal te winnen. De mannen van WillemIII behaalden een prima tijd van 3 uur en 1 minuut.

 

Catelijne, Lia, Jan-Willem, Birthe  

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Margaretha (vrijdag, 28 september 2018 18:59)

    Jolly good show, I say!
    Ik wil de volgende keer wel mee als passagier en de vlag vasthouden!