· 

Roeiwedstrijd Abcoude - Amsterdam

Zondag 14 oktober: Abcoude - Amsterdam

Op een onbewaakt ogenblik , in het Pauls Portaal  na de dinsdagochtend roei , hebben Catelijne en Jan Willem mij gevraagd of ik het leuk zou vinden om te sturen in een roeiwedstrijd . Ditmaal was het een wedstrijd in een scheehouten  Wherry (zoek maar op het  internet). Bij het roeien in een scheehouten Wherry is het alsof je in het begin van de vorige eeuw bent terecht gekomen : een overnaadse houten Wherry met vaste banken en een riante plaats voor de stuur. Er kunnen makkelijk twee personen plaats nemen maar in deze wedstrijd was één stuur voldoende.

 Sturen dus , dat is eigenlijk er voor zorgen dat alles aan boord goed en veilig verloopt , zowel fysiek als mentaal .

De fysieke voorbereiding hebben Catelijne en Jan Willem op zich genomen en ik heb het mentale deel verzorgd .

Het wedstrijdtraject was van Abcoude naar Amsterdam, dus over meren en rivieren met bruggen en bochten door weer en wind . Dat wordt hard werken onderweg…. Roeien met vaste bank !!!

Het voetenboord lijkt wel een snowboard ,met twee van die voetensteunen , en het staat op z’n lange kant met de uiteinden in sleuven naar keuze . Sleuven die ontstaan door  houten latjes die op enige afstand van elkaar aan de zijkant van de boot bevestigd zijn. Onze Galjoenroeiers houden wel van enig comfort en zaten op een stapel handdoeken op de vaste bank , de stuur breeduit op een luxe kussen….

Voor de roeiers was de roeibeweging een herkenning  uit oude plaatjes boeken met galei- en vissers boten. Ook de riem behandeling is apart want er is geen dol met overslag  maar twee stukjes plank waar de riem tussen gehouden moet worden. Te hoog aanhalen wordt gestraft met de riem los in je hand…Rare jongens die scheehouten Wherry’s…

Des te meer bewondering voor onze Galjoenroeiers !!!!

Sturen  in zo’n wedstrijd is : de boot uit de (tegen)wind houden, dus dicht langs de hoge wal varen, bochten afsnijden, plezierboten dwingend achter ons houden doordat wij de rechte lijn als ideaal aanhouden om van Abcoude naar Amsterdam komen. Sturen is ook opletten of de twee bezwete roeigezichten ook rood aanlopen en een tempo verandering gezond zou zijn….en meer van die dingen op roei-technisch gebied.

Deze keer was het een  voorrecht om op deze  riante stuurplaats de wedstrijd mee te mogen maken.

Willem III nodigt Het Galjoen van harte en nadrukkelijk  om volgend jaar met meer ploegen mee te doen in boten van Willem III.

Abcoude  Amsterdam wordt ook in C-boten gevaren en daar hebben ze er meer dan voldoende van liggen.

Geen transportgedoe, je kunt zelf oproeien naar Abcoude of een plaatsje bespreken op botenwagens die toch al rijden.

Doen!

In de hoop op veel Galjoeners voor AA met Lange Halen,

Jan Hendrik, Jan-Willem en Catelijne

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0