· 

Soeproeien (Ode aan de overgang)

 

T was onvermijdelijk, t fenomeen “de overgang” zat er aan te komen. Er werd al weken zo niet maanden naar uitgekeken, zelf in agenda s genoteerd . De meest gestelde vraag was ongetwijfeld: Wat voor een belevenis zou t zijn? 

 

Zaterdag 3 november was t dan zo ver. Veertien roeiers waren er klaar voor om de overgang te beleven. Eerst nog gezellig koffie en thee met wat lekkers, daarna de boten in en op weg in afstand en tijd. Spannend was het. Vragen die al roeiend opkwamen; Hoe laat begint de verandering en hoe lang duurt de periode?

Zo rond kwart over vijf, misschien toch iets later was de verandering te zien, eerst langzaam. Het licht werd minder,  de wolken veranderden door de zon van lichtgrijs naar zacht roze en paarse  plukken als een mooi contrast tegen de blauwe hemel. Naar mate de tijd verliep, werden de kleuren intenser en lokte deze overgang van licht, schemer naar duister spontane uitingen van verrukking op en droegen deze ver over t gladde roeiwater voorbij Breukelen.

 

Het dag en nachtritme is niet te stoppen en uiteindelijk is de schemer voorbij en valt de duisternis in bij De molen De Hoop in Loenen. Na deze prachtige overgang beleefd te hebben, gaf de duisternis ook zijn schoonheid prijs. Helder stralende sterren waren er te zien tussen de plukken bewolking die nu weer een lichtgrijze tint hadden.

Terug in t helder verlichte en warme Botenhuys, wat op zich ook weer een grote overgang is in vergelijking met de terugtocht in het donker, werd onder t genot van heerlijke soepen en lekkere hapjes nog lang nagepraat over deze prachtige overgang.

 

Impressie van een deelnemer die t beleefd heeft.

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Mirjam Hartsink (maandag, 12 november 2018 19:04)

  Wat een ontzettend goed gevonden verhaal over de 'overgang '. Heel leuk. Vooral voor de mensen die erbij waren! De anderen hebben echt wat gemist.

 • #2

  Anouschka (maandag, 12 november 2018 19:44)

  Prachtig verwoord, van de comfortabele warmte, glijdend naar de duisternis om toch uiteindelijk weer met warmte omarmd te worden. Heerlijke soep van Lia en Catelijne, Mosterd en Pompoen. Een heleboel lekkere borrelhappen en heerlijke appeltaart van Annemieke. Heb geleerd dat je blijkbaar van een glas wijn hotflashes krijgt :)

 • #3

  Annemiek (maandag, 12 november 2018 22:54)

  Ik ben het helemaal met jullie eens.. dit zijn de woorden van een ervaringsdeskundige in de ""overgang""....
  zo mooi kan de overgang dus zijn...
  let wel.... 14 roeiers waarvan 12 vrouw........en de meesten ....nou ja...
  wij zijn blijven roeien......