· 

Lucretia Boudaen

 

 

Het is een goede traditie dat onze boten in principe namen dragen van vrouwen die iets met de Nijenrode-historie te maken hebben. Een probleempje is, dat de namen van vrouwen die echt in het kasteel hebben gewoond zo’n beetje allemaal al eens gebruikt zijn. Met de naam Lucretia Boudaen rekken we de traditie een klein beetje op. Ze heeft er niet echt gewoond, maar in het kasteel hangt wel – waarschijnlijk al eeuwen - een fors portret van Lucretia in de kamer van de hoogste baas en elders hangt een schilderij van haar kleindochter Lucretia Ortt.

 

Zij is in 1617 geboren in Antwerpen en net als haar eerste echtgenoot - Jean Ortt - al op jonge leeftijd met haar familie in Amsterdam terecht gekomen. De reden van die verhuizing was, dat aan het begin van de 17e eeuw protestanten in België en Noord Frankrijk het steeds moeilijker werd gemaakt. Ze vertrokken naar het tolerantere Amsterdam. Lucretia was de moeder van een echte bewoner van het kasteel, Johan Ortt I de herbouwer van Nijenrode na de verwoesting in het rampjaar 1672. 

 

Fred Vlotman

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Jan Willem Gunning (donderdag, 22 november 2018 19:01)

  Rampjaar 1972? Houd op Fred: dat was een van de mooiste jaren van mijn leven!

 • #2

  Ineke van Weele (donderdag, 22 november 2018 19:10)

  Jan Willem, iedereen die goed heeft opgelet afgelopen maandag weet dat dit een verschrijving is en dat 1672 wordt bedoeld ;).

 • #3

  Bert Appeldoorn (donderdag, 22 november 2018 19:19)

  Met dank aan Fred, hebben we het stukje al bij het Vechtstreekmuseum op facebook gezet.