· 

Koning Winter Tocht Amsterdam

 

Werd op zaterdag 8 december nog code geel afgegeven door het KNMI voor veel regen en storm, dit was voor Willem III geen reden om de Koning Wintertocht 2018 te cancelen. Zondagochtend 9 december vertrokken dan ook 8 Galjoeners richting Amsterdam, met heel veel regenkleding én droge kleding. We arriveerden in een fikse regenbui bij de opstapplaats aan de Amstel, alwaar 2 wherry’s voor ons klaarlagen. De teamindeling was op voorhand al gemaakt met een goede mix van vier ervaren en vier 1e-jaars Galjoeners,  en vol goede moed togen we na een kopje koffie naar het botenhuis. Een hoosbui trok net over de Amstel! Maar na 10 minuten werd het droog en roeiden we om 11.00 uur dan toch over de brede Amstel richting het centrum van Amsterdam.  De wind was matig met zo nu en dan forse windstoten, de wolkenpartijen waren schitterend (waardoor in het enthousiasme van een foto maken ook mijn kaarten vrijwel meteen het water inwaaiden) , de zon kwam door en wat is het dan toch mooi om door de Amsterdamse grachten te roeien. Ontzettend gezellig, we staan bij heel veel mensen op de foto,  en het was heel ontspannen. Stuurmanskunst bleef wél nodig,  ondanks vrijwel bootvrije grachten met slechts nu en dan een rondvaartboot en de andere deelnemers aan de tocht. De grachtenbruggen waren hoog genoeg maar  toch best smal, en her en der  wat haakse bochten waar toch in de juiste hoek gerond moest worden. Het was een mooie oefening voor de 1e jaars die deze proeve glansrijk hebben doorstaan. Halverwege werden we door Willem III getrakteerd op oliebollen en zopie. Gewisseld werd er  langs de kades . Op het laatste stukje over de Amstel terug konden we ondanks stevig op de benen het naderende buitje net niet helemaal voorblijven. Zo arriveerden we na 2,5 uur weer bij de opstapplek, een klein beetje nat, maar helemaal  voldaan.  Een echte aanrader, deze Koning Wintertocht. Met dank aan Lia van de toercommissie voor de organisatie en vervanging!

 

Astrid de Jong

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Bart (woensdag, 19 december 2018 09:09)

    Zullen we van Willem III een depandance maken? Leuk om te lezen.