Dési von Halban-Kurz (1912 - 1996)

Hoe onze nieuwe C1 aan haar naam "Dési" komt:

Dési: haar volledige naam is te lang voor zo’n kleine boot: Désirée Louise Anna Ernestine von Halban-Kurz – en dan eigenlijk daarachter nog de naam van haar man: Goudstikker. Ze was een Oostenrijkse zangeres. Midden 1937 werd ze door Goudstikker, de toenmalige eigenaar van Nijenrode, uitgenodigd om te komen zingen op een Weense avond die hij op kasteel Nijenrode had georganiseerd. Later zei ze: ‘Het was voor mij liefde op het eerste gezicht’. Bij hem had Dési kennelijk ook een gevoelige snaar geraakt. Toen ze na het concert terugging naar Wenen, reisde Goudstikker haar achterna met bloemen uit de Nijenrodetuin. Hij vroeg haar ten huwelijk en ze zei ‘Ja’. Ze trouwden nog datzelfde jaar. Vanaf toen verzorgde ze verschillende muziekuitvoeringen op Nijenrode. In 1939 werd hun zoon Ed, voluit Edouard geboren.

Goudstikker was Joods. Na de Duitse inval in mei 1940 vluchtte het gezin op een koopvaardijschip uit Nederland. Na één dag varen ging Goudstikker ‘s nachts een luchtje scheppen aan boord. Hij viel in het vrachtruim en was op slag dood. Dési en haar 2 jarige zoontje kwamen uiteindelijk in de Verenigde Staten terecht. Daar werd ze nog behoorlijk beroemd als sopraan. 
Na de Tweede Wereldoorlog kwam Dési terug naar Nederland. Aanvankelijk  verhuurde ze Kasteel Nijenrode aan de Stichting Nijenrode, Instituut voor Bedrijfskunde. In 1950 verkocht ze het kasteel aan wat nu de Universiteit Nijenrode heet. Dési overleed in 1996 in Bilthoven.

 

Lange Halen,

Fred Vlotman

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Bart (dinsdag, 26 maart 2019 21:56)

    Mooi, al heeft ze een moeilijk leven gehad. Goede vaart Dési.