Palingvissen in de Vecht

 

Zoals de meesten van jullie hebben gezien staan er sinds enige weken palingfuiken in de Vecht. Deze zijn herkenbaar aan de stokken met linten die boven het water uitsteken. De fuiken zijn van beroepsvisser Martin van Wettum. Martin’s vader heeft de visrechten ooit gekocht van een dame wonend op een kasteel in Maarssen. 7 jaar geleden is zijn vader overleden (tijdens het vissen op Loosdrecht) en zijn  de rechten van vader op zoon overgegaan.

Martin zet  de paling uit en houdt de visstand op peil. De plaatsen van de fuiken wisselen; mocht Martin fuiken willen plaatsen dichtbij Nijenrode dan zal hij contact met ons opnemen. We hebben hem verteld dat de fuiken voor ons een extra uitdaging zijn tijdens het roeien en dat het erg belangrijk is dat we de palen goed kunnen zien: dat ze royaal boven het water uitsteken en duidelijk voorzien moeten zijn van linten. Martin weet ook dat fuiken in bochten (zichtbaarheid) en fuiken tegenover elkaar (breedte) van ons extra oplettendheid en stuurmanskunst vragen. Overigens moet de vaarbreedte minimaal 17 meter zijn. Over twee weken verschijnt er een stukje over de activiteiten van Martin in de krant. Mocht iemand vragen hebben of iets signaleren dat in verband met fuiken en roeien van belang is, laat het ons weten via de mail, dan kunnen wij contact opnemen.

 

Lange Halen,

Namens  het bestuur,

 

Ineke

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Menke (donderdag, 27 juni 2019 20:42)

    Enige nuances, de beroepsvisser heeft de plicht zijn fuiken te merken en duidelijk zichtbaar de stokken te markeren.
    Het visrecht heeft Van Wettum onlangs verworven.
    Bij ongemak en/ gevaarlijke situaties kan bezwaar worden gemmaakt bij de Kamer voor de Binnenvisserij!