Over ons
__________________

Het Galjoen

Welkom bij Nijenrode Roeivereniging Het Galjoen, waar passie voor roeien en gemeenschapsgevoel samenkomen op de Vecht. Wij zijn een relatief kleine vereniging voor burgers én studenten. Onze leden roemen de gemoedelijke, gezellige, ongedwongen en open sfeer. Natuurlijk is er een bestuur en zijn er commissies, maar de lijnen zijn kort en initiatieven vanuit de leden zijn welkom en worden daar waar mogelijk gefaciliteerd. 

Of je nu je roeivaardigheden wilt verbeteren, fit wilt blijven, of gewoon wilt genieten van een paar uur op het water, bij Het Galjoen vind je alles wat je nodig hebt. 

Bij Het Galjoen geloven we dat roeien meer is dan alleen een sport; het is een manier om te verbinden met de natuur, om fysieke grenzen te verleggen en om deel uit te maken van een hechte gemeenschap. Lid zijn van het Galjoen betekent meer dan alleen roeien.

 

Historie

De vereniging is in 1946 opgericht onder de naam Nijenrode Studenten Roei- en Zeilvereniging Het Galjoen door studenten aan het toenmalig Nederlands Opleidings Instituut voor het Buitenland, dat was gevestigd in en om het kasteel Nijenrode te Breukelen. De studenten verbleven toen voor een periode van ongeveer drie jaar op de campus bij het kasteel. Lang genoeg voor een redelijke roei-carrière.

Tegen de jaren negentig van de vorige eeuw is het NOIB overgegaan in Nijenrode Business University. De studieduur is verkort tot ongeveer zestien maanden en het studieprogramma werd ten zeerste verzwaard. Het gevolg hiervan was dat de roeierij ernstig in de verdrukking kwam; de studenten zijn sindsdien praktisch niet langer dan één seizoen aanwezig en zij hebben door de studiedruk aanmerkelijk minder tijd om aan het roeien te besteden.

Intussen waren in het zich uitbreidende dorp Breukelen veel nieuwe inwoners gekomen, velen uit Amsterdam, onder wie een aantal beoefenaren en oud-beoefenaren van de roeisport. Zij kregen contact met het studentenbestuur van het verkommerende Galjoen. Dit leidde tenslotte in 1993 tot een openstelling van de roeivereniging voor niet-studenten. Sinds 1993 is de vereniging een gemengde vereniging van studenten en “burgers” onder de huidige naam Nijenrode Roeivereniging Het Galjoen.

In 1946 al kreeg Het Galjoen de beschikking over het bij het kasteel horende rustieke schuitenhuis dat in 1915 op palen in de Vecht was gebouwd; het werd van binnen enigszins vertimmerd en geschikt gemaakt voor het bergen van de gieken.

Door gebrek aan gelden voor een behoorlijk onderhoud was dit botenhuis in 1993 al in een erbarmelijke staat van verval geraakt. Dankzij de inspanning van velen, vooral burgers, en de goedgeefsheid van anderen, onder wie de gemeente Breukelen, het VSB-fonds, de Rabobank, Nyenrode Business University en oudleden, was het in 2006 uiteindelijk mogelijk om het Botenhuys geheel te restaureren en opnieuw in te richten.

Lees meer over Het Galjoen in Een greep uit 75 jaar Galjoen geschiedenis.

Waar vaar je langs en waar vaar je in? Hierover valt veel te lezen in het bijzonder fraaie document 'Roei eens een Nijenro(n)de in Drijvende Galjoen Dames met Fred Vlotman'.

De rijke historie van de Vecht is het best zichtbaar vanaf het water en gaat ver terug in de tijd. In de Romeinse aanval op het Germaanse gebied ten noorden van de Rijn (Rhenus) was de Vecht (Fectio) een belangrijke schakel. Lees hier meer over in het artikel: Gingen de Romeinen vanaf Breukelen via een kanaal noordwaarts?.

De Sylvester is de mooiste en - in zijn tijd snelste - overnaadse boot die door de vermaarde botenbouwer Cor Heuvelman is vervaardigd. De opdracht tot het bouwen werd gegeven door Ir. P.F.S. Otten, president-directeur van Philips, omdat hij die boot wilde schenken aan Het Galjoen. Lees hier verder over de historie van de Sylvester door Fred Vlotman.

botenhuys-zwart-wit

Het Botenhuys is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een houten botenhuis uit 1915, alsmede als functioneel onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. Rijksmonumenten.nl

roeiwedstrijden-triton-1926-of-1930-bij-de-theekoepel-van-vegtlust-in-loenen

Een foto van een roeiwedstrijd op de Vecht bij Loenen aan de Vecht. Rechts op de foto de theekoepel van de buitenplaats Vegtlust. Vermoedelijk is de foto gemaakt in 1926 of 1930. In die jaren werden bij Loenen aan de Vecht roeiwedstijden gehouden door de Utrechtse Studentenroeivereniging Triton.Dit is één van de foto's die te zien is in het Vechtstreekmuseum.

Het Bestuur

Het 78e bestuur van Het Galjoen wordt gekenmerkt door een dynamische en toegewijde groep leiders. Nery Anderson vervult de rol van voorzitter en zorgt voor strategische leiding. Winston Groen in 't Woud fungeert als vicevoorzitter en is de belangrijke schakel tussen de studentenleden en het bestuur. Als penningmeester beheert Tina Plevier de financiën van de club, terwijl Nel Hildebrand als secretaris alle administratieve taken en correspondentie beheert. Maaike Steenbergen draagt als commissaris de verantwoordelijkheid voor de verschillende clubcommissies. Samen streven zij ernaar om zowel het competitieve als het recreatieve roeien binnen de club te bevorderen.

Bootsman

Jan Hendrik Morsink heeft als bootsman de leiding over het onderhoud van de vloot.

Contact

Voor contactinformatie van alle bestuursleden en commissies kunt u terecht op de contactpagina van onze website. 

 

Onze commissies

Er is een groot aantal commissies binnen de vereniging actief; zo blijft per commissie de taak helder en redelijk beknopt.

Bij Het Galjoen wordt elk aspect van de roeisport en clubmanagement zorgvuldig beheerd door diverse commissies, waardoor leden van een volledige en veilige roeiervaring genieten. De Instructiecommissie, aangevoerd door Annemiek Rademakers, organiseert roeicursussen voor alle niveaus. Catelijne Messing, als Coördinator Zij-instromers, helpt ervaren roeiers integreren, terwijl Rien Voormolen zich richt op de studenten. Onze vloot blijft in optimale staat dankzij de Materiaalcommissie onder leiding van Hans de Ridder. Het historische botenhuis wordt onderhouden door de Botenhuyscommissie, geleid door Willem Beerman.

De Toer-/Wedstrijdcommissie (TWC), met Margot Blankert en Elly Roos, coördineert toertochten en wedstrijddeelnames. Anja Morsink van de Afroeicommissie zorgt ervoor dat leden hun roeipermissies behalen. De Kascommissie, geleid door Wybrand van den Broek, bewaakt de financiële gezondheid van de club.

Veiligheid en welzijn worden hoog in het vaandel gedragen, met Alexandra van der Schaaf als Coördinator Veiligheid en Ingrid Beerman als Vertrouwenscontactpersoon. Ingrid organiseert ook het Gastroeien en de clinics, terwijl Mirjam Smits van de Food & Beverage commissie voor de culinaire behoeften zorgt. Jacqueline van Tienhoven zorgt voor de handdoekenverzorging.

Voor het sociale aspect en informatievoorziening zijn de Coördinatoren instuif (momenteel een vacature) en de Redactiecommissie, geleid door Esther van Casteren, verantwoordelijk voor onze website, Instagram en nieuwsbrief. Deze commissies zorgen samen voor een dynamische en ondersteunende omgeving voor alle leden van Het Galjoen.