Roeitechniek
_________________________________

Documentatie

  Beschrijving roeitechniek (bron: URV Viking)

  Filmpjes

  Door te kijken naar filmpjes krijg je een goed beeld van hoe het roeien eruit moet zien en in de filmpjes wordt verteld hoe je zelf je roeitechniek kunt verbeteren. De KNRB filmpjes met roeilessen zijn vooral bedoeld voor de instructeurs. Daarnaast vind je filmpjes van decentrowing.com met heldere uitleg over techniek en oefeningen.

  Klik op deze link voor de pagina met filmpjes over het leren roeien en het verbeteren van je roeitechniek.

  Alvast een voorproefje van een KNRB filmpje:

   

  De roeibeweging stap voor stap

  • Uitzet
   Kin omhoog, hoog blijven zitten, niet inzakken met de armen mee. Houd het bekken  gekanteld en de buikspieren aangespannen. Snelle beweging, alleen vanuit de ellebogen. Blad vertikaal, helemaal los van het water. Boordroeiers: het uitzetten voornamelijk met de buitenhand.
  • Wegzet
   Blad draaien in een snelle ‘klik’. Niet verpakken, houd de riem vast zoals je hem had. Armen rustig wegstrekken. Boordroeiers: het draaien voornamelijk met de binnenhand. Scullers: handen links boven rechts.
  • Inbuigen
   Rustig achter de armen aan inbuigen. Inbuigen vanuit het bekken als scharnierpunt, niet vanuit de rug. Blijf hoog zitten, houd de rug losjes recht, niet kromzitten. Houd het blad dicht bij het water. Begin met opdraaien van het blad.
  • Oprijden
   Blad opdraaien naar vertikaal. Rustig oprijden naar voren. Houd een constante oprijsnelheid over de slidings aan. Handen rechtdoor sturen, niet naar beneden de boot in. Boordroeiers: maak plaats voor de buitenarm door het buitenbeen iets opzij te leggen, net buiten de armen.
  • Inpik
   Onderbenen vertikaal, de rug losjes recht houden (ontspannen rechtop). Armen actief gestrekt, polsen recht in lijn met de armen. Blad raakt bijna het water. Snelle beweging, alleen vanuit de schouders. Blad vertikaal het water in tot het juist volledig bedekt is, blad net onder de wateroppervlakte.
  • Beentrap
   Houd de armen gestrekt en de rug ingebogen, strak blijven zitten. Ontspannen hangen, alleen trappen met de benen. Niet ongecontroleerd wegstampen; eerst zeker weten dat je blad goed zit, dan druk opbouwen.
  • Rug meenemen
   Scharnieren om het bekken. Rechtop blijven zitten. Vloeiend doorbewegen. Druk vasthouden. Vlakke doorhaal maken, niet de handen omhoog tillen.
  • Bijhalen
   Handen rechtdoor naar achter, hoog aanhalen. Buikspieren aanspannen, houdt de rug gefixeerd, alleen werken met de armen. Hoofd omhoog houden. Niet helemaal tegen het lijf aanhalen, iets daarvoor stoppen anders is er geen ruimte meer voor de uitzet.
   
   

   

  NRV Het Galjoen KNRB Privacy statement
  Straatweg 60 Weerplaza
  3621BR Breukelen
  Postbus 130
  3620AC Breukelen