Grensverleggende lustrumtocht

Geplaatst op 09-08-2022  -  Categorie: Toertocht  -  Auteur: AndrĂ© Menke

In voorbereiding voor een tweedaagse fiets- en roeitocht van 73 km (resp. 35 en 38 km per dag) hebben dinsdagmorgen 26 juli leden van de lustrumcommissie met een motorsloepje een grensverleggende (roei-) tocht gevaren. Dit ter verkenning van de wateren die deelnemende leden van Het Galjoen op 8 en 9 oktober al roeiende zullen bevaren. Het werd een enige dag die voor veel enthousiasme bij de commissieleden heeft gezorgd. Hier en daar wordt naar Het Galjoenlied verwezen. Dit lied, ons lied, zullen we zeker enige keren tijdens en na het roeien zingen. Dus, ken de tekst! Of neem een printje mee.

Stel je voor dat je meegaat, wat mag je dan verwachten?

 • Vroeg vertrek vanaf ons unieke botenhuis richting Muiden (3e couplet)
 • Voor de Vechtbrug westwaarts, richting (4e regel van het 3e couplet)
 • Eenmaal westwaarts aangekomen roeien jullie door het domein van de zeer bijzondere zwarte stern. Mogelijk is deze in oktober alweer richting het zuiden vertrokken. Niettemin is dit een heel plezierig roeiwater.
 • De route wordt vervolgd door de …… gelijkluidende naam van de burgemeester die van 1 januari 1953 tot 15 mei 1972 burgemeester van Breukelen was.
 • Daarna bedwingen jullie het water met de gelijkluidende achternaam van Ursel .....
 • Na het nieuw aangelegde waterkwaliteitsscherm gepasseerd te zijn, roeien jullie verder via de Heinoomsvaart over de Kromme Mijdrecht naar de Woerdense Verlaat.
 • We volgen bakboord en passeren de brug en door opnieuw bakboord aan te houden passeren jullie de sluis in de Greft, richting de kaasstad Woerden. Voor velen zal het varen over de Greft een nieuwe ervaring zijn. Al meanderend door Het Groene Hart vaar je langs imposante rietkragen waarin o.a. de Kwak, het Woudaapje en de Roerdomp zich schuilhouden. Zal in oktober de alom aanwezige Purperreiger ook al richting het zuiden vertrokken zijn?
 • Na het passeren van de jachthaven in Woerden gaan jullie onder de brug door. De Greft eindigt hier en na stuurboord uit te zijn gegaan roeien jullie op de Oude- of Kromme Rijn richting Katwijk aan Zee.
 • Na het passeren van de enige Tolbrug in Zuid-Holland, gaan jullie bakboord uit de Dubbele Wiericke op.
 • Na het passeren van de spoorbrug op naar Driebruggen, Hogebrug (zelf bediende brug) tot aan de Goejanverwellesluis. Voor de historici onder jullie, lees in Wikipedia: De aanhouding bij Goejanverwellesluis is een gebeurtenis die plaatsvond op 28 juni 1787. Over het dorpje Hekendorp is e.e.a. na te lezen op: https://rhcrijnstreek.nl/bronnen/lokale-historie/oudewater/hekendorp/gerechtspaal/
 • Na het passeren van de Goejanverwellesluis gaat de route verder over de Hollandse IJssel, richting Oudewater. Tussendoor is een pleisterplaats gereserveerd alwaar zal worden overnacht. Hoe en waar gegeten en gedronken zal worden is in onderzoek.

De voortzetting
Na een hopelijk gezellig samenzijn en goede nachtrust klimmen jullie in de boten of op de fiets en aanvaarden het tweede gedeelte van de tocht, op weg naar huis.

 • De volgende bestemming staat bekend van o.a. de Heksenwaag. Wie te licht bevonden wordt, wacht een verschrikkelijk lot!
 • De route door het historische stadje in de provincie Utrecht gaat verder door een te nemen sluis over de Lange Linschoten. Na deze genomen te hebben, zul je terugzien op een onbeschrijflijk leuke en ludieke roeitocht. De commissieleden vinden dit gedeelte één van de hoogtepunten van de roeitocht.
 • Over de Lange Linschoten komen jullie weer in Woerden. Een leuke pleisterplaats voor lunch is in onderzoek.
 • De route uit de stad wordt vervolgd over de Oude Rijn, De Greft, de Kromme Mijdrecht, Heinoomsvaart, de Geer, de Bijleveld en de Groote Heijcop naar de Vecht.

Eenmaal aangekomen bij ons goed ogende en warme Botenhuys, worden de boten opgeborgen en keer je moe maar voldaan huiswaarts. De commissie hoopt op een grote opkomst en enthousiast geworden door het onbekende water te ervaren mag je dit voorproefje aanmerken als een aanmoediging om deel te nemen! De mogelijkheid om je aan te melden volgt snel via de activiteitenlijst op de website, ook met een optie de helft roeien en de andere helft fietsen.

Lange halen!
De lustrumcommissie


 
 

NRV Het Galjoen KNRB Privacy statement
Straatweg 60 Weerplaza
3621BR Breukelen
Postbus 130
3620AC Breukelen