Nieuwsberichten
Wil je een nieuwsbericht plaatsen, stuur dan een e-mail met de tekst en bij voorkeur met beeldmateriaal naar eitcader.[antispam].@hetgaljoen.com.

_____________________________________________________

Over kastelen, hoofse hoffelijkheid, ridders en valbruggen

Geplaatst op 27-06-2022  -  Categorie: Toertocht  -  Auteur: Annemiek, Anouschka, Jacqueline en Judith

Zondag 20 juni, een wat druilerige ochtend, in alle vroegte op pad naar de Doorslag, de roeivereniging in Nieuwegein. Daar wachtte ons een gastvrij welkom, het organiserende comité had alles tot in de puntjes voorbereid, niets aan het toeval overgelaten. Zelfs de boten lagen al klaar aan de steiger en van alle kanten stonden de fotolenzen op de gasten gericht.

kastelentocht-01
Roeivereniging De Doorslag deelt haar locatie met de gemeentewerf van Nieuwegein en heeft daarom veel mooie voorzieningen, waaronder een grote kantine op de eerste verdieping en een groot terras uitkijkend over het water. Na twee koppen koffie kregen we een uitgebreide instructie over de lage bruggen, vallen en vooral diep in de boot blijven liggen en zelfs de handen onder de riemen houden "anders zou u uw knokkels en neus wel eens kunnen schaven onder de brug of met uw haren in de hijskabel kunnen blijven hangen" ?.

Er waren acht roeiteams van Assen tot Goes en vanuit het Galjoen deden er twee boten mee. We werden op pad gestuurd voor een puzzeltocht van 32,4 km over de Hollandse IJssel richting Montfoort en weer terug. Het eerste stuk door Nieuwegein was niet echt aantrekkelijk. De, inderdaad, zeer lage bruggen passeerden we zonder verwondingen, zodat we het ziekenhuis gelukkig voorbij konden roeien. Daarna kwamen we in het lieflijke groen terecht, langs vele voet- en fietsbruggen, een molen, een watertoren en uitgestrekte velden. Halverwege was er een mooie jachthaven waar we door Jacqueline en Rien gefêteerd werden op koffie met appeltaart.

kastelentocht-02
De puzzel bestond uit 49 vragen, veelal cryptische omschrijvingen waar je aan stuurboordzijde een antwoord op kon vinden. Het was lastig vragen te beantwoorden terwijl er ook gestuurd moest worden, maar het vaarwater was heerlijk rustig vanwege het wat mindere weer, dus dat ging best. Midden in Montfoort meerden we aan langs de kade. Er stonden tafels klaar om de zelfmeegebrachte lunch te nuttigen en we kregen koffie en thee van de organisatie. En daar, na een korte wandeling, vonden we eindelijk een kasteel. Een uitgelezen kans voor Frank, lid van Galjoenteam1, om op (on)opvallende wijze wat antwoorden af te kijken bij Galjoenteam2. Vanaf Montfoort ging de tocht terug over hetzelfde water. Met een nieuw blad vol vragen tuurden we nu de andere oever af. Na 'niet-blaffende honden', 'wakende zwanen', 'broers van staal', 'bidden in het groen' en andere cryptische vragen kwamen we rond 17.00 uur bij de vereniging terug, net voor de grote bui. Toen alle teams aan tafel zaten, kwam de finale; met de letters van de gekregen antwoorden konden we een slagzin oplossen. Er werd fanatiek gepuzzeld en uiteindelijk won Galjoenteam1 een heerlijke slagroomtaart.

Al met al een hele leuke zeer goed verzorgde dag afgesloten met een lekkere maaltijd. En met zulk mooi roeiwater in Nederland kunnen we ons toch wel gelukkig prijzen. Zeker voor herhaling vatbaar.

Kijk voor alle foto's bij deze link en in het fotoboek


 
 

Contact

NRV Het Galjoen KNRB     Statuten
Straatweg 60 Privacy statement     Huishoudelijk reglement
3621BR Breukelen Weerplaza     Handboek De Galjoener
Postbus 130     Afroeicriteria en zelfcheck
3620AC Breukelen     Vertrouwenscontactpersoon
      EHBO en hulp in noodgevallen